Il Boemo (2022) | ČSFD.cz (2024)

Videa (3)

VÍCE

Recenze (269)

VÍCE

kinderman

všechny recenze uživatele

Petr Václav natočil téměř scorseseovský příběh o vzestupu a pádu s dokonale vystiženou atmosférou 2. poloviny 18. století, který bych nesrovnával s Formanem ani Kubrickem, ale s Jáklem. Vysněné, dekádu připravované historické projekty českých tvůrců, z nichž jeden je ukázkou nadšeného amatérismu a jeho PR začínalo a končilo u obsazení "slavných" zahraničních herců, druhý, který nabízí uměleckou vizi, zajímavá témata a jistou pokoru (Interview ČT24), s níž je dílo divákovi předkládáno. V obou pak účinkuje Karel Roden a za způsob, jakým se zjeví na plátně, přihazuju tu pátou hvězdičku.()

JitkaCardova

všechny recenze uživatele

Nečekaný majstrštyk. Vtahující důvěryhodné dílo, nabité emocemi, ale přitom zrežírované nevydíravě a s klidným rozmyslem. Úžas budí téměř neskutečný soulad herců s jejich rolemi, operní, pěvecké i hudební výkony, finální propojení Myslivečkova osudu s jeho dílem, ale též nenásilné, avšak nikterak okrajové vykreslení různých úskalí sociálních poměrů dané doby, a zejména postavení žen, jejichž inteligence a vlohy byly v lepším případě přehlíženy, ignorovány a podceňovány, v horším se pro ně stávaly terčem všemožných příkoří a násilí, a jež si pro své talenty a touhy musely nacházet spletité cestičky a mnohdy se smířit s nenaplněním a spokojit se s tím, že svou přízní a vynalézavostí pomohou nadanému muži, jehož úspěchů se mohou znale a porozumivě účastnit alespoň v pozadí... Vlastně mám dojem, že právě postavení schopných žen bylo při vší nenápadnosti jedním z hlavních motivů filmu, a dost možná i tím nejhlavnějším. *** Je asi možné, že dílo by stejně lehce uneslo i delší stopáž, pokud by dovolila sledovat srozumitelněji skladatelův pád a více podrobností z jeho životopisu, ale osobně vlastně nemám pocit, že by něco podstatného chybělo či bylo odbyto - nejspíš právě proto, že za hlavní linii a sdělení filmu nepovažuji Myslivečkův osud jako takový, ale osud různých žen, jež Myslivečka dokázaly tak či onak ocenit a snažily se samy uplatnit či osvobodit alespoň tím, že budou nápomocny jeho úspěchu a aktivně účastny jeho osudu. A právě tahle perspektiva, klíč a pointa vyprávění mi na filmu připadají suverénně geniální. (Třetí sál Světozoru, s R.) *~()

Reklama

dopitak

všechny recenze uživatele

Přechválená slabota. Ačkoliv nesdílím zdaleka názor jistého Ivo Cermana ze Seznam média, že Il Boemo je p*rno (ať se chudák Cerman ozve do zprávy, doporučím mu pár zajímavých webů, aby si mohl osvěžit, jak vypadá p*rno), pravdou zůstane, že kromě Dyka a solidní opery s hudbou (která ale nebude pro každého, tyhle operní árie se fakt nedají poslouchat) nepřináší Václavův prý velkofilm nic dobrého. S výjimkou masek, protože Dykův rozpadající se gesicht zvládli fakt dobře. A k tomu p*rnu, jedna ženská svlečená od pasu nahoru, jeden nešikovný náznak cunnilingu z časů doby pralesní, a asi tucet ošklivých hereček, mezi nimiž těžko vybrat aspoň jednu, již bychom mistrovi not přáli k pichu. Nebýt těch cen a pomp, příběh Josefa Myslivečka by byl solidní film, takhle je to ale namyšlené pozlátko. A to nejhorší na konec, dabing a postsynchrony jsou tragické! Otravné ženské hlasy.()

salalala

všechny recenze uživatele

Na tuzemské poměry hodně solidní film, který je konečně jiný než ty ostatní a snaží se o seriózní téma a představení osobnosti, která je mnohem slavnější v Itálii než u nás. Petr Václav se viditelně inspiruje Amadeem, zároveň si je vědom, že jeho možností ani zdaleka nedosahuje, proto to ve výsledku působí docela sympaticky. Po technické stránce mu není v podstatě co vytknout, protože výprava je v rámci možností velkolepá, kostýmy hodně povedené a masky výborné, protože rozpadající se Myslivečkův obličej patří k tomu nejlepšímu, co může film nabídnout. Je ale škoda, že stejnou pozornost, jakou Václav věnoval tomuto, nevěnoval příběhu, protože ten není nijak kompaktní a je koncipován jako sled epizod, které nám bohužel o Myslivečkovi řeknou jen to, že byl promiskuitní gambler s velkým talentem na psaní hudby, nikdy nám ale neodhalí, v čem přesně spočíval jeho úspěch, protože použité árie nejsou nijak výrazné ani výjimečné. Vojtěch Dyk v hlavní roli je velmi dobrý, celkem umírněný a Myslivečka pojímá hodně niterně, což je dost překvapivé a má to za výsledek i to, že na sebe nestrhává veškerou pozornost, sympatické je i obsazení málo známými tvářemi, z nichž tedy žádná není tak zapamatovatelná, což je možná malinko škoda. Stopáž je možná vzhledem k určité stereotypnosti trochu přepálená, není to ale nic zásadního, co by se nedalo přežít. Přes mnoho nedostatků je Il Boemo snímek, který stojí za vidění, protože se české tvorbě vymyká, jsou na něm znát určité ambice a je vidět, že se na něm podíleli lidé, kteří nechtějí jít divákům úplně naproti a mají svou vizi. 70 %()

Bakllazaan

všechny recenze uživatele

Na mě film působil, že je více o hudbě než o Myslivečkovi samotném. Chápu, že o něm a jeho životě víme jen útržky. Možná proto byl záměr udělat z něj tak nepřístupnou postavu a nechat interpretaci na divákovi. Na mě to bylo ale až moc. Co tak Myslivečka táhlo k hudbě, proč opustil rodinu, sám po rodině netoužil? Proč psal jen divadla a nebyl an kralovském dvoře? Zatím co si kladu otázky, vydím Myslivečka asi popáté s někým poprcávat a nevím, jestli byl fakt takový promiskuita, nebo jen rád šplhal po společenském žebříčku a vnucoval svoji hudbu bohatým šlechtičnám. Před usnutím mě zachraňovalo perfektní provedení hudební části filmu a Dyk.()

Galerie (24)

VÍCE

Photo © Jarmila Štuková

Il Boemo (2022) | ČSFD.cz (1)

Zajímavosti (14)

VÍCE

  • Role Josefa Myslivečka byla z produkčních důvodů přeobsazena. Jegor Koreškov byl nahrazenVojtěchem Dykem. [Zdroj: Ceskatelevize.cz](Pani_Buko)
  • Vojtěch Dyk se několik měsíců učil italsky, aby měl přinatáčení co možná největší svobodu amožnost interakce sitalskými herečkami aherci.(SONY_)
  • Ve filmu účínkují v operních scénách skuteční operní pevci, například Sophie Harmsen, Philippe Jaroussky nebo Emöke Baráth.(Mantis)
Il Boemo (2022) | ČSFD.cz (2024)

FAQs

Kde se tocilo Il Boemo? ›

Snímek, natočený v česko-italsko-slovenské koprodukci, byl vybrán na filmový festival v San Sebastiánu, kde měl svou premiéru 19. září 2022. Premiéra v českých kinech proběhla 20.

Kde sledovat Il Boemo? ›

Aktuálně máte možnost sledovat "Il Boemo" streaming u Netflix. Si můžete koupit "Il Boemo" u Apple TV, Google Play Movies ke stažení nebo si jej půjčit u O2 TV, Apple TV, Google Play Movies online.

Kdo byl Il Boemo? ›

Mysliveček a Mozart či Il Boemo a Amadeus? Do povědomí širší veřejnosti je Josef Mysliveček zapsán prostřednictvím romaneta Jakuba Arbese. Ten Myslivečkovi přisoudil přídomek Il divino Boemo (Božský Čech) a podobně zkreslil mnoho dalších faktů z hudebníkova života.

Jakou nemoc měl myslivecek? ›

Zlom v kariéře a postupný Myslivečkův společenský úpadek přinesla léta 1777–1781, kdy se u něj začaly projevovat příznaky údajné venerické choroby (syfilis).

Kdo to byl Mysliveček? ›

Praha - Jedním z nejslavnějších evropských operních skladatelů druhé poloviny 18. století byl pražský rodák Josef Mysliveček. Tento přítel Wolfganga Amadea Mozarta, který byl v Itálii nazýván "božským Čechem" (Il divino Boemo), složil na 30 oper, deset oratorií, symfonie, koncerty a množství komorní a chrámové hudby.

Kde se tocilo dobro dosli? ›

Televize Nova a Prima jako by se domluvily – obě natáčejí seriály, které se odehrávají v Chorvatsku. Prima připravuje v oblíbené destinaci českých turistů novinku nazvanou Na vlnách Jadranu, Nova zde natáčí série rovnou dvě – s pracovními názvy Dobro došli a Bóra.

Kdo dabuje dýka Il Boemo? ›

Vojta Dyk nás v roli Myslivečka oslnil, pochvaluje si producent filmu Il Boemo. Snímek na podzim vstoupí do kin. Výpravný snímek Il Boemo přibližuje život českého skladatele Josefa Myslivečka, tvůrci na životopisném dramatu pracovali řadu let.

Kde je pohřben Mysliveček? ›

března 1737 - 4. února 1781) - Hudebník, narozen v Šárce poblíž Prahy, dne 9. března 1737, zemřel v Římě dne 4. února 1781 a je pohřben v kostele San Lorenzo v Lucině.

Co napsal myslivecek? ›

Napsal dlouhou řadu oper, oratorií, symfonií, kantát, komorních děl, árií. Měl vliv na mladého Mozarta. Z oper: „Zmatek na Parnasu“, „Bellerofontés“, „Farnakés“, „Tamerlán“. V Itálii, kde zůstal natrvalo, byl zván „Il divino Boemo“ - „Božský Čech“.

Kdy žil Josef Mysliveček? ›

Josef Mysliveček (1737–1781), syn pražského mlynáře, se díky svému nadání stal jedním z nejvyhledávanějších skladatelů vážné opery v druhé polovině osmnáctého století.

Co měl za nemoc skladatel Mysliveček? ›

Ničí ho jeho choroba, patrně syfilis, trpí hmotnou nouzí. Roku 1778 sice ještě s velkým úspěchem uvede jednu ze svých nejlepších oper L'Olimpiade (Olympiáda), Armida o rok později už ale propadne.

Kde se Tocili Spunti na ceste? ›

Natáčení Špuntů na cestě zavedlo filmaře do více než osmdesáti lokací po celé České republice, včetně Sázavy, Lužnice, Brd, Vysočiny, Prahy a Českého ráje a nakonec zamířilo i na sousední Slovensko. Snad se tedy brzy pokocháme, zatím jsme byli jen u Veselých doma a brousili jsme ve škole lavice.

Kde se tocilo bota jmenem Melichar? ›

Bota jménem Melichar je český dětský film z roku 1983 režiséra Zdeňka Trošky; vznikal v areálu Základní školy Bítovská v Praze 4. Hudbu složil Karel Vágner, titulní píseň nazpívali Petr Kotvald a Stanislav Hložek.

Kde se tocily Basnici? ›

Jak básníci čekají na zázrak je česká filmová komedie, poslední část „básnické“ hexalogie režiséra Dušana Kleina a scenáristy Ladislava Pecháčka s podtitulem Konec legendy, která měla premiéru 14. dubna 2016. Natáčení probíhalo v Praze, Litoměřicích, Kladně a Mělníku.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5325

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.